הנחת היסוד העומדת בבסיס "חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות" היא כי כולנו כשירים מרגע לידתנו עד מותנו ולכל אחד מאיתנו האוטונומיה לקבל את ההחלטות שלו באשר לחייו על פי רצונו. הנחת יסוד זו בעינה עומדת, כל עוד כשרותו של אדם לא הוגבלה על ידי בית המשפט או על פי הוראות חוק.
ישנם מצבים מסוימים בהם אדם אינו מסוגל באופן קבוע או באופן זמני לדאוג לענייניו בעצמו ואין מי שמוסמך לדאוג לעניינים אלו עבורו (למשל עקב מחלה פיזית או נפשית). במקרים אלו ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה למנות לאדם אפוטרופוס לגוף, לרכוש, לעניינים אישיים או לעניין ספציפי, באופן זמני או קבוע.
מיהו אפוטרופוס?
אפוטרופוס הוא אדם או גוף הממונה על ידי בית משפט ואשר תפקידו לדאוג לעניינים אשר הוסמך להם על ידי בית המשפט. נקודת המוצא היא כי כל פעולותיו של האפוטרופוס הינן לטובת האדם אשר מונה לו אפוטרופוס. המדובר במוסד משפטי חשוב ביותר, המבקש לדאוג לכך כי לאנשים אשר אינם מסוגלים לנהל את ענייניהם בעצמם, ואין מי שמוסמך או מוכן לעשות זאת, יינתן מענה בדמות גורם אשר יראה את צרכיהם וטובתם ויפעל בהתאם.
תפקידו של האפוטרופוס הוא תפקיד מהותי ומשמעותי ביותר עבור האדם הזקוק לאפוטרופוס. בשל מורכבות התפקיד ורגישותו, הוא מצריך נאמנות ואחריות אישית רבה. על האפוטרופוס מוטלות חובות, כמו לפעול בתום לב, בשקידה, במיומנות ובמסירות וכן לשמור על כבודו ופרטיותו של האדם לו מונה כאפוטרופוס ובנוסף לפעול בדרך אשר תצמצמם כמה שניתן את הפגיעה בחרותו של האדם, תוך שיתופו ועידודו לקבל החלטות בעצמו ככל שהוא מסוגל לכך. כמו כן מוטלות על האפוטרופוס המגבלות הקבועות בחוק ביחס להליכים מסוימים הדורשים התערבות בית משפט ומוטלת עליו החובה למסור דיווחים תקופתיים לאפוטרופוס הכללי.
על פי החוק, יכולים להתמנות כאפוטרופוסים אחד מאלה: יחיד (אדם פרטי), תאגיד (בדר"כ גוף העוסק באפוטרופסות), האפוטרופוס הכללי, ביחס לנפגעי שואה גם ועדת אפוטרופסות לנפגעי שואה.
בית המשפט יכול להורות על מינוי של יותר מאפוטרופוס אחד ובמקרה כזה להורות על אופן הפעילות שלהם, במשותף או יחד ולחוד.
יצוין כי מרבית המינויים הניתנים הינם למינוי יחיד או מינוי גוף העוסק באפוטרופסות.
לאילו עניינים ממנים אפוטרופוס
בהתאם לחוק ישנם מספר עניינים לגביהם בית המשפט ימנה אפוטרופוס: אפוטרופוס לרכוש, אפוטרופוס לגוף, אפוטרופוס לעניינים אישיים ואפוטרופוס לעניין מסוים או עניינים מסוימים אותם יקבע בית המשפט.
אפוטרופוס לרכוש
אפוטרופוס הממונה על ידי בית המשפט להיות אפוטרופוס לרכוש, יטפל בענייני הרכוש והכספים של האדם לו מונה אפוטרופוס. מינוי אפוטרופוס לרכוש יתבצע במקרים בהם האדם אינו מסוגל לקבל החלטות בקשר לכספיו ורכושו, ויש צורך שמשהו אחר ינהל עניינים אלו עבורו.
כדאי לציין כי במקרים בהם האדם צלול וכשיר לקבל החלטות בעצמו (כלומר, לא נמצא במצב שנדרש עבורו אפוטרופוס), האלטרנטיבה למינוי אפוטרופוס היא עריכת ייפוי כוח מתמשך.
אפוטרופוס לגוף
מינוי אפוטרופוס לגוף יתבצע כאשר האדם אינו מסוגל לקבל החלטות הקשורות לבריאותו ויש צורך שמשהו אחר ידאג למצבו הבריאותי והרפואי.
אפוטרופוס לעניינים אישיים
מינוי אפוטרופוס לענייני אישיים יתבצע כאשר האדם אינו מסוגל לטפל בענייניו האישיים, בכלל זה אורחות חייו, התנהלות במקום מגוריו וכו'.
אפוטרופוס לעניינים מסוימים
מינוי אפוטרופוס לעניין מסוים יתבצע כאשר האדם אינו מסוגל לטפל בעניין נקודתי, ספציפי ויש צורך שאדם/גוף אחר יעשה זאת במקומו.
לדוגמא במצב בו אדם נדרש להליך משפטי אולם בשל מצבו אינו מסוגל, בית המשפט יוכל למנות לאדם אפוטרופוס לדין לצורך ייצוג ענייניו המשפטיים בהליך.
יש לציין כי האפוטרופוס הממונה יכול לפעול רק במסגרת העניינים אשר הוסמך להם על ידי בית המשפט בצו המינוי. כך למשל אפוטרופוס לגוף אינו רשאי לקבל החלטות בעניינים אחרים כגון בענייני רכוש, החלטות פיננסיות, מגורים וכדומה, אלא אך ורק בענייני בריאות.
כיצד מתמנה האפוטרופוס?
אדם או גוף ממונים כאפוטרופוס, באמצעות הליך משפטי לאחריו יינתן צו מינוי של בית המשפט לענייני משפחה.
את הבקשה למינוי אפוטרופוס יכול להגיש בן המשפחה המעוניין להתמנות כאפוטרופוס או עורך דין המייצג אותו וכן ב"כ היועץ המשפטי לממשלה. במידה ובן המשפחה מאושפז בבית החולים, ניתן להסתייע בעו"ס של בית החולים במילוי טופס הבקשה ובהגשתו לבית המשפט במקרים בהם יש צורך במינוי אפוטרופוס לעניינים רפואיים.
בית המשפט ימנה לאפוטרופוס את האדם המתאים ביותר בנסיבות העניין. ניתן לבקש מינוי קבוע או זמני.
שיקולי בית המשפט בעת מתן החלטה על מינוי אפוטרופוס
בבואו למנות אפוטרופוס, בית משפט ישתדל לפגוע כמה שפחות באוטונומיה של האדם לו ימונה אפוטרופוס, בין היתר באמצעות צמצום העניינים להם נדרש אפוטרופוס ובחינה האם ניתן להגן על אותם עניינים באמצעים אחרים, פחות מגבילים את האדם. כמו כן בית המשפט ייטה להגביל את משך המינוי לפרק הזמן הקצר ביותר הניתן בנסיבות, כאשר נקודת המוצא היא כמובן פעילות למען ושמירה על טובתו של האדם.
מה עושים במקרים בהם האפוטרופוס לא יכול להמשיך בתפקידו
אפוטרופוס יכול לתת הנחיות למקרה בו לא יוכל להמשיך בתפקידו.
בהקשר זה ראוי להבחין בין שני מצבים:
מצב בו האפוטרופוס מאבד את כשרותו בשל מצב קוגניטיבי, מחלה, תאונה וכו', ומצב בו האפוטרופוס הולך לעולמו ובעצם האפוטרופסות פוקעת.
הפתרון האפשרי למצב הראשון, בו האפוטרופוס המכהן מאבד את כשרותו, הוא מינוי אפוטרופוס חלופי באמצעות מסמך הבעת רצון. במסגרת המסמך ניתן מעבר לציון זהותו של האפוטרופוס החלופי גם לתת הנחיות לאפוטרופוס החלופי כיצד לפעול.
הפתרון למצב השני הינו באמצעות הוראות הצוואה. במסגרת הצוואה יכול האפוטרופוס להביע רצונו בדבר האפוטרופוס החלופי וכן לתת הוראות באשר לאופן התנהלותו.
יודגש כי בשני המצבים בית משפט ייתן עדיפות למינוי המוצע במסמך הבעת הרצון או בצוואה, אם יתרשם כי הדבר הוא לטובת האדם לו ימונה אפוטרופוס.
באילו מקרים רצוי להתייעץ עם משרד עו"ד?
במקרים בהם קיימת מחלוקת בין בני המשפחה ו/או הקרובים לאדם הזקוק לאפוטרופוס בדבר הצורך במינוי אפוטרופוס או בדבר העניינים בגינם נדרש המינוי, מומלץ להתייעץ עם משרד עו"ד הבקיא בנושא ואשר יכול להציג תמונה מלאה של המצב המשפטי והאפשרויות הקיימות במקרה הספציפי.
לסיכום
נושא האפוטרופסות עוסק בדיני נפשות ותפקידו של האפוטרופוס מגיע עם אחריות רבה. מדובר בתחום רגיש ומורכב, שמחייב הבנה, רגישות וראיה מקיפה של המארג המשפחתי.
מכיוון שמינוי אפוטרופוס מגביל את האוטונומיה של האדם, החוק קובע הגבלות בכל הנוגע למינוי אפוטרופוס ולזהותו.
רצוי להיוועץ בעורך דין במקרים שבהם עולה השאלה האם יש מקום למנות אפוטרופוס או לאו.
עומדים בפני החלטה בדבר מינוי אפוטרופוס? צרו קשר ואנו נבחן את המקרה ואת האפשרויות העומדות בפניכם.
אנו מעניקים ליווי משפטי תוך שימת דגש על יחס אישי ומבטיחים שירות יעיל ואיכותי. לייעוץ משפטי ראשוני בנושא התקשרו אלינו למספר 072-2200944 או השאירו פרטים בטופס צור קשר.