כל מה שצריך לדעת על ייצוג זוכים בביצוע פסק דין בהוצאה לפועל
לנהל משפט מול גורמים שחייבים לכם כסף לעולם לא יהיה תהליך נעים. הגיע היום בו זכיתם בתביעה ובית המשפט פסק לטובתכם. מזל טוב!
זהו השלב בו הצד המפסיד, אדם פרטי או חברה, צריך לשלם. לצערנו לא כולם מכבדים את החוק ומעכבים את התשלום במקרה הטוב או במקרה הפחות טוב, לא משלמים כלל.
לשם כך קיימת בישראל רשות האכיפה והגבייה אליה מגישים בקשה לביצוע פסק דין (הוצאה לפועל). זהו הליך משפטי שמטרתו לבצע את פסק הדין שנתן בית המשפט, במסגרתו נוקטים הליכים כנגד מי שנקבע כי חייב לשלם סכום כספי לזוכה אך לא שילם.
ברור ככל שיהיה, את התיק בהוצאה לפועל פותח הצד שזכה במשפט. ניתן להגיש את הבקשה לפתיחת תיק בכל אחת מלשכות ההוצאה לפועל בארץ באופן מקוון (למעט במקרים חריגים) או בהגעה ללשכה, ללא קשר למקום מגורי הזוכה או מקום מגורי החייב.
מקרים המגיעים להוצאה לפועל
- המחאות שחזרו עבור שירות או מוצר שנמכר
- תשלום שלא התקבל מלקוח ויש לגביו מסמך מפורש בכתב (תביעות בסכום קצוב)
- סחורה שלא סופקה ע"י הספק
- פינוי מושכר
- מימוש פסק דין
- שטרי חוב
- גביית חוב מזונות
- מימוש משכון
השלבים לביצוע פסק דין לגביית חובות בהוצאה לפועל
- הגשת בקשה לפתיחת תיק פסק דין כספי להוצאה לפועל – הבקשה מוגשת בלשכת ההוצאה לפועל
- המצאת מסמכים נלווים – על הזוכה לצרף לבקשה העתק פסק הדין חתום בחותמת נאמן למקור, פרטי חשבון הבנק של בא-כוח הזוכה או של הזוכה עצמו, פרטיו המלאים של החייב, ייפוי כוח לעו"ד המייצג (במידה ובחרתם זאת).
- אישור מסירה של פסק הדין לחייב- אם פסק הדין לא ניתן במעמד שני הצדדים ויש להמציאו לחייב, הזוכה יכול להשתמש בשירותי מוסר אשר ימסור את פסק הדין לחייב. אם החייב מסרב לקבל לידיו את המסמכים מהמוסר, המוסר יכול לחתום על תצהיר בפני עו"ד אודות נסיבות המסירה וסירוב החייב לקבלה וניתן להגיש תצהיר זה בתמיכה לבקשה.
- תשלום אגרה לרשות האכיפה והגבייה.
מתי ניתן להגיש את פסק הדין לביצוע בהוצאה לפועל?
במקרה שפסק דין ניתן במעמד שני הצדדים (הזוכה והחייב), הזוכה יכול להגישו לביצוע רק לאחר חלוף תאריך התשלום שנקבע במסגרת פסק הדין.
אם לא נקבע מועד ביצוע התשלום, ניתן להגישו רק לאחר 30 ימים ממועד מתן פסק הדין.
במקרה שפסק דין ניתן רק במעמד הזוכה – וככל שבמסגרת פסק הדין חייב בית המשפט את הזוכה להמציא עותק מפסק הדין לחייב, על הזוכה להעביר עותק מפסק הדין לחייב. רק בתום 30 ימים ממועד קבלת פסק הדין אצל החייב, או במועד שקבע בית המשפט בפסק הדין, הזוכה יכול להגיש את פסק הדין לביצוע בהוצאה לפועל.
במקרים מיוחדים בהם הזוכה חושש שאם לא יגיש בקשה לביצוע פסק דין בפרק זמן קצר מ-30 יום, עשוי הדבר לסכל את ביצועו, ניתן לפנות בבקשה מיוחדת לרשם ההוצאה לפועל לפתוח תיק במועד מוקדם יותר.
בכל מקרה, העיקרון שצריך להנחות אתכם הוא לפעול ומהר על מנת למנוע מצב בו החייב פועל להברחת כספים ונכסים במטרה לחמוק מתשלום החוב. כמו כן מאחר ובשלב זה בדרך כלל אין לכם מידע אודות מצבו הכלכלי של החייב, הרי שאם החייב במצב כלכלי רעוע, השתהות יכולה להוביל לכך שלא יהיה לכם ממי להיפרע.
פתחתי תיק בהוצאה לפועל. מה עכשיו?
לאחר פתיחת התיק לביצוע פסק הדין ההוצאה לפועל, תישלח לחייב אזהרה בה מפורטות לחייב הפעולות אותן הוא יכול לנקוט בתוך "תקופת האזהרה" (כמו: תשלום החוב, התייצבות לחקירת יכולת, טענת פרעתי, התנגדות לחוב וכדומה).
במקרים בהם לזוכה חשש מהברחת נכסים מצד החייב, באפשרותו להגיש בקשה לעיקולים טרם מסירת האזהרה. על הזוכה לתמוך בקשה זו בתצהיר שיפרט את העובדות והסיבות לחששות להברחת נכסים מצד החייב.
במידה ולא הוגשה ואושרה בקשה לעיקולים טרם מסירת האזהרה, ניתן יהיה לנקוט הליכים נגד החייב רק בחלוף המועד הנקוב באזהרה.
לאחר שחלפה תקופת האזהרה, על הזוכה לפעול באופן אקטיבי לגביית החוב. על הזוכה לנקוט בהליכי גבייה באופן שוטף ולהגיש כל הזמן בקשות מתאימות.
בין ההליכים הרבים אשר ניתן לנקוט:
עיקולים בחשבונות בנק, חב' ביטוח וקופות גמל, מימושים של כספים שנתפסו, עיקולי משכורת, בקשה לעיכוב יציאת החייב מהארץ, ועיקול רכב עפ"י מס' תעודת זהות.
בחלוף 45 ימים ניתן יהיה גם להגיש בקשות לקבלת מידע אודות החייב מגורמים שונים כדוגמת: לשכות רישום המקרקעין, רשות מקרקעי ישראל, המוסד לביטוח לאומי (בקשת מידע הכנסות ביחס למשכורת החייב).
בחלוף 6 חודשים ממועד מסירת האזהרה ניתן יהיה להגיש בקשות להגבלות שונות: על חשבונות הבנק שלו, כרטיסי האשראי, היכולת להקים חברה ולהנפיק דרכון. בנוסף באפשרות הזוכה להגיש בקשה להוצאת צו להבאת החייב לחקירה, הליך המבוצע על ידי משטרת ישראל ובמסגרתו מובא/ת החייב/ת לחקירה בפני כב' רשמ/ת ההוצאה לפועל.
מדובר בהליכים מסועפים, בירוקרטיים, מורכבים ובעיקר טעונים רגשית, שיגרמו לכם להרגיש שאתם שוב במלחמה להשיג את התשלום המגיע לכם.
למרות שניתן להגיש את הבקשה באופן מקוון ועצמאי אנו ממליצים להסתייע בשירות משרד עו"ד המתמחה בתחום ההוצאה לפועל, מכיר את רשויות הגביה וההתנהלות מולם שידאג ללוות אתכם לאורך התהליך המלא.
משרדנו פלג ושות' משרד עו"ד ונוטריון מתמחה בייצוג זוכים בהליכי הוצאה לפועל ופועל בנחישות לשם גביית חובותיהם. המשרד מייצג זוכים מוסדיים, בעלי חברות ועסקים ואנשים פרטיים.
זקוקים לסיוע? אנחנו כאן בשבילכם!
אם קיימים גורמים שחייבים לכם כסף ולא משיבים לכם את כספכם כבר תקופה ארוכה, פנו אלינו ואנחנו נדאג לכל השאר. השאירו פרטים דרך טופס צור קשר שבאתר או חייגו: 072-2200944