גביית מזונות הוא אחד הנושאים מעוררי המחלוקת בין זוגות גרושים. חשוב להבין כי תשלומי המזונות נועדו לשרת את הילדים המשותפים (למעט במקרים בהם נפסקו גם מזונות אישה), וזו הסיבה שההורה החב במזונות צריך לעמוד בתשלום בצורה קבועה ומסודרת.
ישנם מקרים בהם ההורה החייב במזונות אינו משלם, בין אם בעקבות יריבות עם בן הזוג לשעבר ובין אם מאחר ואינו יכול לעמוד בנטל התשלומים בשל מצבו הכלכלי. חריגה עקבית בתשלום דמי המזונות יוצרת חוב ובמקרים אלה קיימת עילה לפניה לערכאות בבקשה לאכיפת התשלום.
יש לקחת בחשבון כי הליכים משפטיים אלו יוסיפו ליריבות בין הצדדים, ויש בהם כדי לגרום לנזק כלכלי ונפשי לכל הצדדים המעורבים. לכן מומלץ ככל הניתן להימנע מפנייה לגורמים משפטיים תוך ניסיון למצוא את העמק השווה בין הצדדים, בדרכי נועם ככל הניתן. אנו תמיד בעד שמירה על תקשורת פתוחה בין בני הזוג, כך שמומלץ לקיים שיחה עם הצד השני ולנסות להגיע להבנות לגבי תשלום החוב והמשך התשלומים הסדירים.
באילו מקרים ניתן לפנות לרשויות לצורך גביית תשלום דמי מזונות?
הסכם גירושין שנחתם על ידי שני הצדדים מקבל תוקף של פסק דין בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני (בהתאם לערכאה בה התנהל ההליך), לכן אי עמידה בתשלום דמי המזונות היא הפרה ברורה של פסק דין.
המקרים הבאים הינם הפרה של ההסכמות בין הצדדים או פסק דין/החלטה שניתנו ביחס לתשלום מזונות:
- כאשר ההורה החייב במזונות אינו משלם בתאריך התשלום של דמי המזונות אשר נקבע בהסכם או בהחלטה/פסק דין.
- כאשר ההורה החייב במזונות חורג באופן קבוע מהסכומים שהוא צריך לשלם.
אם לא הצלחתם לפתור את סוגיית אי תשלום המזונות עם הצד השני בדרכי נועם, עומדות בפניכם שתי אפשרויות:
- פתיחת תיק מזונות בהוצאה לפועל.
- הגשת תביעה לקבלת מזונות מהמוסד לביטוח לאומי.
מתי ניתן לפנות ללשכת ההוצאה לפועל?
הזוכה (הורה שחייבים לו דמי מזונות עבור הקטינים), יכול לפנות ללשכת ההוצאה לפועל ולהגיש בקשה לפתיחת תיק רק לאחר שחלף מועד תשלום ראשון מתוך התשלומים שהחייב היה אמור לשלם ולא שילם, או כדי לעכב את החייב לצאת מהארץ, גם מבלי שקיים חוב כספי.
יצוין כי אם אין בהסכם הגירושין סעיף המציין מהי התקופה המקסימלית לאי תשלום דמי מזונות או שאין בנמצא הסכם גירושין אלא פסק דין בלבד ללא התייחסות לסוגיה, ניתן לפעול לגביית חוב מזונות בהוצאה לפועל רק עבור חוב שנצבר בתקופה של שנתיים שקדמו לפתיחת התיק. כדי לגבות חוב מזונות עבור תקופה ארוכה משנתיים, יש לפנות לבית המשפט ולקבל הכרעה בנושא.
פתיחת תיק הוצאה לפועל לגביית מזונות
זוכה מזונות שניתן לטובתו פסק דין למזונות רשאי להגיש בקשה לביצוע פסק-הדין באחת מלשכות ההוצאה לפועל בארץ באחד משני מסלולים:
- מסלול רגיל – במסלול זה הזוכה מנהל את תיק המזונות בעצמו או באמצעות עורך דין. במסלול זה ניתן גם להגיש בקשות לנקיטת הליכי הוצאה לפועל.
אל החייב תישלח אזהרה מרשות ההוצאה לפועל בגין החוב. מהרגע שבו החייב מקבל את האזהרה יש לו 20 ימים לפרוע את החוב. אם הוא לא פורע את החוב לאחר 20 ימים, ניתן לנקוט נגדו הליכים שונים לצורך גביית החוב..
- מסלול מזונות "מקוצר" – זה מסלול ייחודי שבו האחריות למימוש של פסק הדין עוברת לידי לשכת ההוצאה לפועל והיא זו שפועלת לגביית החוב מהחייב. מדובר בהליך מוגבל יותר מבחינת ההליכים שינקטו ואינו דורש מעורבות של הזוכה או עו"ד.
עורך דין גביית מזונות בהוצאה לפועל
אי תשלום מזונות יכול לגרום לנזק כלכלי משמעותי לזוכה ולילדיו, לכן חשוב לפנות בהקדם למשרד עו"ד לקבלת ייעוץ וליווי משפטי.
מסלול המזונות נראה לכאורה מקוצר וחוסך לתובע הרבה כאב ראש. יחד עם זאת אין לתובע שליטה על ההליך וההליכים הננקטים בו.
לכן אנו ממליצים בתביעות לגביית מזונות להתייעץ ראשית עם משרד עו"ד העוסק בתחום הגבייה על מנת לבחון את החלופה הטובה ביותר בנסיבות. עו"ד ותיק ומקצועי יבחן את המקרה ויוכל לייעץ לכם מה הדרך האופטימלית ביותר עבורכם לגביית המזונות.
פלג ושות' משרד עורך דין ונוטריון מספק שירותים משפטיים מקצועיים, במגוון תחומים בדגש על המשפט האזרחי – מסחרי, מקרקעין, הליכי הוצאה לפועל ופשיטת רגל, ירושות וצוואות. אנו נלווה אתכם במקצועיות ביחס אישי, לאורך כל הדרך עד להשלמת ההליך והשגת התוצאה המשפטית הרצויה עבורכם, תוך שמירה על האינטרסים החיוניים לכם ומימוש מלוא הזכויות שמגיעות לכם על פי החוק.