הצוואה נועדה להסדיר את חלוקת רכושו ונכסיו של אדם לאחר מותו, כאשר ההנחה שהצוואה שיקפה את רצונו בעת כתיבתה והיא בעלת תוקף משפטי. לא אחת קורה שגורמים מסוימים, בין אם מדובר ביורשים החוקיים או כאלה שאינם מוזכרים בצוואה מרגישים נפגעים ומעוניינים להגיש התנגדות למשל בשל נישולם מרכוש המנוח שלא בצדק או בניגוד למובטח ולמסוכם. את ההתנגדות יש להגיש תוך 14 יום מיום פרסום הבקשה לצו קיום צו צוואה.
מהו צו קיום צוואה
כדי שצוואה של אדם שהלך לעולמו תיכנס לתוקף ויהיה ניתן לחלק את העיזבון (הירושה) בין היורשים הרשומים בצוואה, יש להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה המכונה "בקשה לצו קיום צוואה".
התהליך למימוש הצו לקיום צוואה מחייב הגשת בקשה בכתב או באופן מקוון ומחייב פרסום בעיתונות וברשומות (פרסומים רשמיים של ממשלת ישראל). הפרסום נועד לאפשר הגשת התנגדויות לצו קיום הצוואה. ניתן להגיש את הבקשה לקיום צו ירושה באופן עצמאי אך מומלץ להיעזר במשרד עו"ד המתמחה בתחום הצוואות והירושות.
את ההתנגדות למתן הצו ניתן להגיש לאחר שהוגשה הבקשה לקיום צוואה וכאמור תוך 14 יום ממועד הפרסום וטרם מתן צו לקיום צוואה על ידי הרשם. יש לציין כי כתב ההתנגדות לצו קיום צוואה הינו מסמך משפטי לכל דבר.
מי יכול להתנגד לצוואה?
החוק מגדיר כי "כל המעוניין בדבר רשאי להגיש התנגדות". כלומר, כל אדם בעל אינטרס ברכושו ונכסיו של המצווה ולטענתו קופח בעקבות הצוואה יכול להגיש בקשת התנגדות לצו קיום צוואה.
ככלל נטיית החוק היא לכבד את רצון המצווה כפי שהובעה בצוואה ולכן כל התנגדות צריכה להיות מנומקת ולהתבסס על העילות אשר בגינן ניתן להגיש התנגדות לצוואה הקבועות בחוק הירושה.
עילות התנגדות לצו קיום צוואה
ישנם שני סוגים מהותיים של פגמים בצוואה שעשויים להוות עילה להתנגדות. אלו הם פגמים צורניים בצוואה שעשויים להיות ברי תיקון ופגמים מהותיים ועילות אשר עשויים אף להביא לפסילת הצוואה.
פגמים טכניים בצוואה יכולים להיות טעות סופר, טעות בתאריך, כתב יד שונה מכתב המצווה בצוואה בכתב יד, פגם בהצהרת העדים, העדר חתימה של עד, כשירות העדים ועוד.
פגמים מהותיים בצוואה כדוגמת העדר כשרות או גמירות דעת לצוות, זיוף חתימה בצוואה, השפעה בלתי הוגנת, מעורבות בעריכת הצוואה, איום על המצווה בעת העריכה והחתימה ועוד.
דוגמאות להתנגדות:
- המצווה היה קטין
- המצווה לא הבין בטיבה של צוואה ולא ידע על מה חתם
- מעורבות בעריכת צוואה
- הצוואה קיומה של צוואה מאוחרת
- צוואה מודפסת שנערכה ללא עדים ולא נעשתה בפני רשות
במקרה שטופל על ידי משרדנו, ייצגנו קרוב משפחה אשר טיפל במנוחה והיא הותירה לו חלק בעיזבונה. באותו מקרה, בנה של המנוחה אשר זכה אף הוא בחלק מהעיזבון הגיש התנגדות לבקשה למתן צו קיום צוואה בטענה כי אותו קרוב משפחה נכלל בצוואה בשל השפעה בלתי הוגנת שהיתה לו על המנוחה, שכן בצוואתה הקודמת הותירה את כל רכושה לו.
לטענת הבן, קשריו של קרוב המשפחה עם המנוחה אשר התהדקו בשנותיה האחרונות ומפגשיהם התכופים גרמו לה להיות תלויה בו והרחיקו אותה ממנו.
לדבריו קרוב המשפחה השפיע על המנוחה לשנות את צוואתה ולהותיר חלק ממנה לו.
לאחר הליך ארוך בן מס' שנים בבית המשפט לענייני משפחה, הצלחנו להוכיח כי המנוחה היתה צלולה וכשירה בעת עריכת הצוואה, כי קרוב המשפחה אכן דאג לה וטיפל בה, בעת שבנה היה מעורב פחות בטיפול וצוואתה נותרה בעינה, תוך שהבן חויב בתשלום הוצאות.
עצות מעשיות להתנגדות לצו קיום צוואה
הליך ההתנגדות לצוואה מורכב ואינו פשוט כלל וכלל ולכן כדאי להגיע אליו מתוך אסטרטגיה מתוכננת. נטל ההוכחה בבקשה לביטול צוואה הוא על הגורם המבקש להתנגד ועליו להוכיח זאת באמצעות ראיות ממשיות.
לכן, ברגע שהבנתם כי ברצונכם להגיש בקשה להתנגדות לצו קיום צוואה, אנו ממליצים לפנות מיד לייעוץ אצל משרד עו"ד מנוסה ובעל הצלחות בהליכים מסוג זה. הנושא טעון בעיקר רגשית ולא מומלץ לפעול באופן עצמאי ולנסות לנהל מו"מ מול גורמים בעלי אינטרסים מנוגדים לשלכם.
משרד עו"ד מקצועי יתווה את הדרך ואת האסטרטגיה הנכונות ביותר.
פלג ושות' משרד עורכי דין ונוטריון מתמחה, בין היתר, בדיני צוואות וירושות. נשמח לסייע לכם בכל שאלה ועניין בתחום, באופן אישי לצרכיכם ולדרישותיכם.