הילדים שלנו נמצאים תמיד בראש מעייננו. עד הגיעם לגיל 18 אנחנו האפוטרופסים הטבעיים שלהם וקשה לנו לראות את היום שבו לא נהיה כשירים לדאוג לכל עניינם ולמלא את תפקידנו ההורי כלפיהם.
הפחד הגדול ביותר של הורים הוא שיאבדו את כשרותם לטפל בצרכים הרפואיים, הכספיים וכל עניין אישי אחר של ילדיהם. החשש גדול שבעתיים במקרים של הורה יחידני, הורים לקטינים בעלי מוגבלויות/צרכים מיוחדים או הורים לבגירים בעלי מוגבלויות.
מסמך הבעת רצון מהווה פתרון משפטי חשוב שמאפשר להורים לדאוג לילדיהם במקרה בו לא יוכלו לעשות זאת בעצמם. אם אינכם מכירים את המונח והמשמעות שלו כדאי לכם לקרוא את המאמר.
מהו מסמך הבעת רצון?
מסמך הבעת רצון הוא מסמך משפטי המאפשר להורה של קטין או לאפוטרופוס שהוא בן משפחה של קטין או בגיר, לציין מי הוא מעוניין כי יהיה האפוטרופוס שיחליף אותו בעתיד, כאשר הוא כבר לא יוכל לשמש בתפקיד.
מסמך הבעת רצון מאפשר להורים או לאפוטרופוס הממונה לפרט במסגרתו הוראות והנחיות ברורות לגבי אופן הטיפול וניהול ענייני הילדים (קטינים ו/או בגירים) אם, מכל סיבה שהיא (מחלה, דימנציה, תאונה) לא יהיו כשירים או חלילה במקרה של מוות.
מי רשאי לערוך מסמך הבעת רצון?
- הורה של קטין.
- אפוטרופוס על פי צושהוא קרוב משפחה (בן, בן זוג, הורה, אח, סב) של האדם לו הוא מונה כאפוטרופוס על ידי בית משפט.
- "אפוטרופוס למעשה" של קרובו – מי שדואג בפועל לענייניו של האדם גם במקרה שלא ניתן צו מינוי אפוטרופסות על ידי בית משפט.
כיצד עורכים מסמך הבעת הרצון?
את מסמך הבעת הרצון עורכים בפני עורך דין שעבר הכשרה של האפוטרופוס הכללי (לעריכת מסמך הבעת רצון, ייפוי כח מתמשך והנחיות מקדימות).
במסמך הבעת רצון ניתן לכתוב את שמו של האדם או הגוף שהוא מבקש כי ימונו כאפוטרופוס לילדו או קרובו כאשר הוא לא יוכל כבר לשמש אפוטרופוס בעצמו. מכיון שאי אפשר להכריח אדם להיות אפוטרופוס חשוב לתאם עם אותו אדם/גוף שאתם מבקשים שימונה לאפוטרופוס ולקבל את הסכמתו.
המסמך יכול להתייחס למינוי אפוטרופוס לכלל העניינים (כלומר, ענייני רכוש, גופניים ואישיים) או לחלקםוכאמור ניתן לפרט במסגרתו הנחיות והוראות באשר לאופן בו מבוקש כי האפוטרופוס יפעל בענייני האדם אשר ימונה לו כאפוטרופוס.
את המסמך מפקיד עורך הדין אצל האפוטרופוס הכללי על מנת לוודא כי בעתיד יונח לפתחו של ביהמ"ש ולא יעלם מכל סיבה שהיא.
במקרה שיתנהל הליך למינוי אפוטרופוס בית המשפט יבחן את המסמך וישקול את הכתוב בו אך ההכרעה הסופית נתונה לבית המשפט.
אחד המקרים המרגשים שטיפלנו בהם הוא של אם יחידנית מסורה ואוהבת לילד בן 10 שנמצא על הרצף האוטיסטי ובתפקוד נמוך.
האם בת 52 והעזרה היחידה שיש לה הוא מהוריה המבוגרים, שאינם נמצאים בקו הבריאות ומסייעים כמיטב יכולתם.
מכיון שהילד זקוק לטיפול והשגחה צמודים לאורך כל היום וככל הנראה יזדקק לכך גם בעתיד, האם דאגה לפנות למשרדנו על מנת לערוך מסמך הבעת רצון, על מנת שהיה וחלילה היא לא תוכל להמשיך לשמש כאפוטרופוס לילדה, יהיה מי שימונה במקומה.
באותו מקרה, האם בחרה באחיה, עימו יש לה יחסים קרובים, כמי שימונה כאפוטרופוס לבנה היה והיא לא תוכל לשמש לו כאפוטרופוס. האח כמובן נתן הסכמתו.
במסגרת הפגישות עימה עוגנו במסמך הבאת הרצון גם הנחיות אשר האם ביקשה להשאיר עבור אחיה, במסגרתן ביקשה כי ידאג להמשיך בטיפולים הפרארפואיים אשר מוענקים כיום לבנה וכן כי ידאג ככל הניתן על שילובו במסגרת חברתית בהתאם לאפשרויות אשר יהיה בהתאם למצבו של הבן.
לאחר שהאח קרא את המסמך וחתם עליו, המסמך הופקד במרשם המתנהל אצל האפוטרופוס הכללי מתוך מחשבה שהיה ויתעורר הצורך במינוי האח, המסמך המכיל את רצונותיה של האם יהיה בפני בית המשפט.
במקרה אחר אשר טופל ע"י משרדנו, פנתה אישה אשר מונתה כאפוטרופוס על בעלה.
הבעל בשנות ה-40 לחייו סבל מאירוע מוחי אשר הותיר אותו עם מוגבלות וללא יכולת לנהל את ענייניו בעצמו.
במקרה זה לא ערך הבעל ייפוי כח מתמשך טרם קרות המקרה ולכן האישה הגישה בבקשה להתמנות כאפוטרופוס עליו. האישה פנתה אלינו בבקשה לערוך מסמך הבעת רצון, למקרה בו היא חלילה לא תוכל להמשיך בתפקידה כאפוטרופוס עליו וביקשה כי במקרה כזה ימונה אחיו של הבעל כאפוטרופוס עליו.
במסגרת ההנחיות אשר ביקשה לפרט במסמך, ביקשה האישה כי האפוטרופוס ידאג לשמירת הקשר עם ילידיהם של בני הזוג (אשר בעת עריכת המסמך היו קטינים), כן ביקשה כי ככל אשר מצבו יאפשר זאת, בעלה ימשיך להתגורר בביתם, במידת הצורך יחד עם סיוע. כן ביקשה האישה כי האפוטרופוס ידאג ככל הניתן להמשיך את שגרת יומו של הבעל כפי שהיא כיום, הכוללת טיול באוויר הפתוח ושמיעת מוזיקה אשר גורמת לו נחת.
אחי הבעל הסכים בחפץ לב לקחת על עצמו את התפקיד ולאחר החתימה אף את המסמך הזה הגשנו בצורה מקוונת לאפוטרופוס הכללי.
משרדינו הוסמך לערוך, לחתום ולהפקיד מסמכי הבעת רצון אצל האפוטרופוס הכללי. הידע, הניסיון והמומחיות רבת השנים בנושא מבטיחים לכם שקט נפשי.
לייעוץ משפטי ראשוני בנושאי מסמך הבעת רצון ואפוטרופסות התקשרו אלינו למספר 072-2200944 או השאירו פרטים בטופס צור קשר.