סוגי צוואות

סוגי צוואות

חוק הירושה, תשכ"ה-1965 קובע כי יש שתי דרכים חלופיות לחלק עזבון של אדם שהלך לעולמו. האחת היא עפ"י כללי הירושה לפי הדין, המפורטים בחוק והשניה היא בהתאם להוראות שהשאיר המנוח בצוואה.

צוואה היא מסמך בעל תוקף משפטי שבו אדם קובע מי יהיו יורשיו לאחר מותו ובאיזה אופן רכושו ונכסיו יחולקו ביניהם. באין צוואה מפורשת, חוק הירושה מורה כי הראשונים לרשת את המנוח הם בן הזוג והילדים, כאשר בן הזוג יורש את המטלטלין כולל הרכב השייכים למשק הבית המשותף וכן יורש מחצית מעזבון המנוח. המחצית הנותרת מתחלקת שווה בשווה בין הילדים.

חשיבותה של עריכת צוואה היא לוודא שהעדפותיכם בנוגע לזהות היורש אתכם ובנוגע לחלוקת רכושכם תתמלאנה כלשונן.

סוגי צוואות בישראל

חוק הירושה מכיר בארבעה סוגים של צוואה:

  1. צוואה בעדים
  2. צוואה בפני רשות (כולל צוואה נוטריונית)
  3. צוואה בכתב יד
  4. צוואה בעל פה ("שכיב מרע")

 

צוואה בעדים

זוהי הצוואה הנפוצה ביותר. דרישת החוק היא שהצוואה תהיה בכתב, כלומר בכתב-יד או מודפסת. יצוין בה תאריך והיא תחתם על ידי המצווה בפני שני עדים והם מאשרים אותה בחתימתם. כדי שהצוואה תהיה תקפה על העדים להיות בני 18 או יותר והם לא יכולים להיות היורשים או בעלי ניגוד עניינים.

לרוב נערכת הצוואה ע"י עורך דין, העורך את הצוואה על פי רצונו של המצווה. תפקידו של עורך הדין לוודא כי הצוואה בצורתה ותוכנה עומדת בדרישות החוק והפסיקה. קיימת חשיבות מכרעת לאופן ניסוח הצוואה על מנת שהוראותיו של המצווה יהיו ברורות וחד משמעיות, כך שלא יהיה מקום לפרשנות, אשר יכולה לגרור לאחר מכן סכסוכים והליכים משפטיים ויכולה להגיע עד כדי ביטול הצוואה.

העו"ד יכול להיות אחד העדים בכפוף לכך שהוא עומד בתנאי כשירות העד (אינו יורש או בעל ניגוד עניינים).

צוואה בפני רשות

צוואה בפני רשות הינה צוואה בפני נציג מערכת המשפט: שופט, דיין, רשם, או נוטריון.

בצוואה בפני רשות יש 2 חלופות: האחת היא כי דברי המצווה יאמרו על ידו בעל פה או בכתב בפני הרשות והשניה היא כי דברי הצוואה יוגשו על ידו בכתב לרשות.

כאמור, את הצוואה ניתן לאשר גם בפני נוטריון, ולכן היא נקראת גם ‘צוואה נוטריונית’, כאשר לנוטריון מוקנית לעניין זה סמכות כמו זו של שופט.

הפרוצדורה בעריכת צוואה בפני רשות שונה מצוואה בעדים ולכאורה מקלה יותר שכן לא מתקיימת הדרישה לשני עדים. הסיבה לכך היא כי עצם המעמד בפני הרשות מהווה מעמד רשמי אשר מצביע על רצונו המובהק של המצווה ורצינות כוונותיו.

האפשרות לחתום על צוואה בפני נוטריון נגישה יותר מאשר לפנות לשופט אך לרב אנשים לא נוטים לבחור בדרך זו אלא יעדיפו לערוך צוואה בעדים עם עו"ד.

צוואה בכתב יד

המצווה מביע את רצונו באמצעות עריכת מסמך בכתב ידו. צוואה בכתב יד תקפה אף ללא חתימת עדים עליה. על מנת שצוואה זו תהיה תקפה, עליה לכלול תאריך ולהיות חתומה בידי המצווה.

צוואה זו אינה דורשת נוכחות של עדים או עורך דין, דבר המקל מאוד על המצווה אך יחד עם זאת הקושי יהיה להוכיח כי אכן מדובר בכתב ידו של המצווה, שאכן ערך אותה בכתב ידו, וכמובן, שלא ערך אותה תחת השפעה בלתי הוגנת או אפילו לחץ או איום מצד גורם כלשהו.

 צוואה בעל פה "שכיב מרע"

צוואה בעל פה מוגדרת כצוואה שנערכה על ידי מי שרואה את עצמו עומד מול פני המוות (נקרא: ‘שכיב מרע’), בנסיבות שמצדיקות זאת (סעיף 23 לחוק הירושה).

התנאים להכרה בצוואה מסוג זה הינם כי הצוואה נאמרת בעל פה על ידי המצווה בפני שני עדים (כיום ניתן לצלם אפילו במצלמת הטלפון את המצווה בעת עריכת הצוואה). בסמוך לאחר מכן אותם עדים יערכו רישום מדויק ככל הניתן של הדברים שנאמרו, יחתמו על המסמך ויפקידו אותו בסמוך ככל הניתן  אצל הרשם לענייני ירושה.

צוואה זו בטלה לאחר חודש ימים היה והנסיבות שהצדיקו עריכתה חלפו והמצווה נותר בחיים.

בכל דרך שתבחרו לערוך את הצוואה, אנו ממליצים להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה.

למה חשוב להתייעץ עם עורך דין כשעורכים צוואה?

המדובר במסמך משמעותי מאוד שהרי בניגוד לחוזה למשל אותו ניתן לתקן לאחר עריכתו מאחר ושני הצדדים נמצאים הרי שבמקרה של צוואה, לאחר פטירת המנוח לא ניתן עוד לערוך צוואה חדשה ולא ניתן לשנות מהכתוב. לפיכך קיימת חשיבות מכרעת לאופן ניסוח ועריכת הצוואה אשר תשקף באופן ברור את רצונו של המצווה, ותהיה תואמת להוראות החוק והפסיקה. ניסוח כאמור יכול למנוע אי הבנות, סכסוכים בין היורשים והליכים משפטיים.

פלג ושות' משרד עורכי דין ונוטריון עורך צוואות בפני עדים ונוטריוניות.

ההבנה והמקצועיות שלנו במגוון רחב של תחומים משפטיים הן בדיני ירושה והן במשפט מסחרי ומקרקעין, מהווים שילוב ייחודי, המעניק ללקוחותינו מטריית שירותים מקיפה הנותנת מענה לכל צרכיו המשפטיים והמשפחתיים.

לסיכום, צוואה היא אחד המסמכים המשפטיים החשובים ביותר שאדם עורך בחייו, בה הוא קובע למי יעבור עזבונו באחרית ימיו ושנותיו וכיצד יחולק.

החוק מתיר מספר דרכים שבהן אדם יכול לצוות מה ייעשה ברכושו ובענייניו לאחר מותו. אם הוא לא יצווה לפני מותו, יחולו  הוראות חוק הירושה. מכאן, שמוטב במוקדם מאשר במאוחר, ורצוי שהאדם ידאג להסדיר את ענייניו ואת עתיד נכסיו מבעוד מועד.

קיימת חשיבות לעריכת צוואה אצל עו"ד המתמחה בתחום וזאת בכדי לקיים את רצון המצווה ולמנוע, ככל שניתן, סכסוכים עתידיים בין היורשים.

פלג ושות' משרד עורכי דין ונוטריון מתמחה, בין היתר, בדיני צוואות וירושות. נשמח לסייע לכם בכל שאלה ועניין בתחום, באופן אישי לצרכיכם ולדרישותיכם.א

דילוג לתוכן