אחד המצבים הפחות נעימים, בלשון המעטה, הוא כאשר שוכר בעייתי מסרב לעזוב את הנכס שבבעלותכם, למרות שעליו לעשות כן לאחר תום תקופת השכירות או במקרה של הפרת הסכם השכירות מצידו.
הנזק לבעל הנכס עלול להיות משמעותי שכן כל יום שעובר והשוכר לא מפנה את הנכס ו/או לא משלם את דמי השכירות, מגדיל ומעצים את שיעור הנזק לבעל הנכס.
עילות לפינוי מושכר
- השוכר לא משלם את דמי השכירות בזמן או שלא משלם כלל.
- השוכר לא פינה את הנכס ביום שנקבע או ביום סיום החוזה.
- שימוש לא סביר בנכס, כלומר שימוש החורג ממה שנקבע במפורש בהסכם השכירות, השחתה של הנכס ופגיעה בו או בתכולה שבו.
במקרים אלה מדובר בדייר אשר מפר את הסכם השכירות הפרה יסודית. ברוב המקרים בעל הנכס ינסה לפתור את העניין מול השוכר, יפנה אליו טלפונית, יתאם פגישה בנכס או ינסה בדרכים נוספות לסכם עם השוכר את סיום ההסכם.
לצערנו ישנם שוכרים אשר לא משתפים פעולה, נשארים בנכס ולא מפנים אותו או נעלמים ולא ניתן ליצור איתם קשר. אלו הם דיירים סרבנים.
המדובר בסיטואציה מתסכלת מאוד עבור המשכיר, אשר גורמת לו טרחה, עוגמת נפש ונזק ממוני. במקרים כגון אלה, בעלי נכסים מחפשים דרכים יצירתיות כדי לנסות לפנות את השוכר.
אבל לפני שתנקטו כל פעולה – עצרו וקיראו בתשומת לב את המשך המאמר, כללי עשה ואל תעשה בפינוי מושכר.
עשה ואל תעשה מול דייר המסרב לפנות את המושכר
אנו נתקלים בלא מעט הסכמי שכירות, הכוללים סעיפים המאפשרים לכאורה למשכיר להפעיל סנקציות כנגד שוכר המפר את הסכם השכירות ו/או מסרב להתפנות מהנכס, כמו להחליף את מנעול הדירה, לפרוץ אל הדירה, לפנות את מטלטליו של השוכר, לנתק את החשמל או המים וכדומה.
חשוב לנו להעמיד את הדברים על דיוקם ולהדגיש שלמשכיר אין זכות חוקית ו/או זכות חוזית להיכנס אל הדירה ללא הסכמתו של השוכר וכי בסעיפים אלה יש כדי עשיית דין עצמי.
אם ביצעתם את אחת הפעולות האלה:
- פיניתם את חפצי השוכר חד צדדית
- ניתקתם את זרם החשמל והמים במושכר
- חסמתם את הכניסה לבית
- נכנסתם למושכר לגור עם השוכר עד שהוא יתייאש ויעזוב
- החלפתם מנעול
זו השגת גבול וכל פעולה כוחנית אחרת שתפעילו כנגד השוכר תהיה בלתי חוקית ותחשוף אתכם בפני תביעת פיצויים.
אם כן, כיצד יש לנהוג? הדרכים החוקיות לפינוי מושכר
אם דרכי הנועם בהן ניסתם לפנות את השוכר לא צלחו, ככל הנראה הדרך היחידה לפנותו היא באמצעות הגשת תביעה לפינוי מושכר.
בשל הקושי איתו מתמודדים בעלי נכסים בהיתקלות עם דייר סרבן, המחוקק קבע הליך מזורז המאפשר לדון בסוגיית הפינוי בלבד. את התביעה לפינוי מושכר מגיש בעל הנכס לבית המשפט כאשר במסגרת התביעה הסעד שיינתן הוא פינוי השוכר מהנכס.
ההליך כולל מספר שלבים עיקריים:
עפ"י החוק, טרם הגשת התביעה יש לשלוח לשוכר מכתב התראה לפני פינוי. תופתעו לגלות שבחלק מהמקרים, המכתב יהיה אפקטיבי והשוכר ייצור קשר בדין ובדברים לפינוי הנכס.
אם השוכר עדיין לא מתפנה עוברים לשלב הבא.
- הגשת תביעה – הגשת תביעת פינוי לבית המשפט המוסמך .בשלב זה יש לנתבע 30 יום להגיש כתב הגנה. הדיון בתיק יתבצע בתוך 30 ימים מיום הגשת כתב ההגנה האחרון. בדיון יפסוק בית המשפט כנגד השוכר ויוציא צו פינוי.
- פינוי השוכר – ככל והשוכר לא מכבד את צו הפינוי שנתן בית המשפט ואינו מפנה את הנכס ניתן להגיש את פסק דין הפינוי לביצוע ללשכת ההוצאה לפועל. פינוי הנכס יבוצע באמצעות קבלן הוצאה לפועל אשר יוכל במידת הצורך לבצע את הפינוי בסיוע המשטרה.
מאחר וכפי שצוין לעיל, התביעה בהליך המזורז הינה אך ורק לצורך פינוי המושכר, בעל הנכס יוכל להגיש במקביל או לאחר הפינוי, תביעה נוספת לבית המשפט בגין הנזקים אשר נגרמו לו על ידי הדייר הסרבן בין אם בגין הפרת החוזה ובין אם נזקים אשר נגרמו לו. תביעת פיצויים זו תוגש גם נגד הערבים, ככל שקיימים להבטחת התחייבויות השוכרים בהסכם השכירות.
עורך דין לפינוי מושכר
חושבים להגיש את התביעה לפינוי מושכר בעצמכם? חישבו פעמיים.
כפי שתיארנו במאמר, תהליך פינוי המושכר הינו תהליך טעון רגשית, אשר יכול להימשך פרק זמן ניכר ואשר יש לבצעו בדרך הנכונה ובהתאם לחוק.
על מנת להפוך את ההליך המתסכל הזה למהיר ואפקטיבי עם מינימום נזק לבעל הנכס מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מרגע גילוי הפרת החוזה, הפסקת תשלומי השכירות או סירוב הפינוי. משרד עורכי דין המתמחה בהסכמי שכירות ובפינוי מושכר ידריך אתכם לאורך כל הדרך, יחסוך לכם טעויות יקרות, ובעיקר – יביא לפינוי מהיר ככל הניתן של הדייר.
לפלג ושות' משרד עו"ד ונוטריון ניסיון בהליכי פינוי מושכר, וכן בקיאות בדרישות המהותיות והטכניות של חוק ההוצאה לפועל בין היתר לצרכי פינוי המושכר במהירות וביעילות.
החל בהגשת תביעה מתאימה לבית המשפט, דרך אכיפת פסק הדין בהוצאה לפועל, נדאג לפינוי מהיר של הנכס מהדייר הסרבן וע"י כך לצמצום הנזק הכספי לבעל הנכס.
לייעוץ משפטי ראשוני בנושא התקשרו אלינו למספר 072-2200944 או השאירו פרטים בטופס צור קשר.